Манди Ридярд знаеше, че Brexit ще бъде предизвикателство за нейната

...
 Манди Ридярд знаеше, че Brexit ще бъде предизвикателство за нейната
Коментари Харесай

Brexit - дилемата ЕС или широкият свят

 Манди Ридярд знаеше, че Brexit ще бъде предизвикателство за нейната компания за авиационни съставни елементи, само че към момента е шокирана от това, че френска компания безскрупулно отхвърли английските снабдители поради контракт в Китай, написа Ройтерс в собствен материал.
„ Има прекомерно огромна неустановеност по отношение на Brexit “, сподели представител на компанията на среща с бизнеса и държавни чиновници от Англия и Франция през февруари. „ Слонът в стаята беше Brexit “, сподели Ридярд за срещата, проведена от английското посолство в Париж, с цел да подтиква повече двустранния бизнес, само че вместо тоа единствено ускори паниката за излизането на Англия от Европейския съюз.

„ Ако фирмите сега не търсят Обединеното кралство за своите артикули, тогава ще загубим поредност от стратегически покупко-продажби “, сподели тя, прогнозирайки, че бизнесът й ще изчезне.

Едно от най-големите терзания за производителите е и един от градивните детайли на трансграничната търговия - митническия режим.

Има признаци, че доста компании от Европейски Съюз се въздържат от потреблението на английските компании в своите вериги за доставки, поради това, което към момента не знаят за митата, регулациите и опцията за скъпоструващи забавяния границата.

Джейгър Каккад, шеф на ADS, английска авиокосмическа комерсиална група, съобщи, че огромните авиационни компании понастоящем желаят от английските снабдители да складират стоков ресурс за своя сметка, с цел да компенсират риска от закъснение на границата на Brexit. „ Това ще бъде доста предизвикателство, изключително за по-малките компании “, сподели той.

Британската стопанска система се забави внезапно след гласуването за Brexit през юни 2016 година, само че компанията на Ридярд – „ Produmax “, до момента излизаше суха от бурята. В завода си в Шипли, исторически индустриален център наоколо до северния британски град Лийдс, служащите трансформират части от стомана и алуминий в критичноважни елементи, употребявани в крилата на самолета.

Компанията, която Ридярд и нейният брачен партньор Джереми купуват през 1997 година, даваща работа на 71 души, скоро ще отвори втори клон. Но работата в последно време била еднократна, такава, каквато други снабдители не биха могли да изпълнят, и не включвала дълготрайни стратегически контракти.

„ Няма смисъл да се оплакваме от това “, споделя Ридярд, финансов шеф на компанията. „ Все още влагаме, само че сме малко по-колебливи, в сравнение с бяхме “.

Дилемата на Мей

Работодателите настояват, че най-хубавият метод да се ограничи въздействието на Brexit ще бъде шестата най-голяма стопанска система в света да остане в митнически съюз с Европейски Съюз. Въпреки че пребиваването в митнически съюз не би засегнало голямата английска промишленост за услуги, то би избегнало митата за търговия със артикули в блока и решаващо за доста производители, би понижило риска от закъснения по границите.

Също по този начин ще избегне риска, че нова граница с Ирландия може да подхрани още веднъж сектантско принуждение 20 години след сключването на съглашение, довело до реализиране на мир в Северна Ирландия. Премиерът Тереза Май обаче изключи опцията за митнически съюз.

Министърът на търговията Лиъм Фокс, съобщи, че оставането в митнически съюз ще бъде " цялостна продажба " на гласоподавателите. Вместо това, Мей предложи Англия да бъде в митническо партньорство с Европейски Съюз, идея, отхвърлена като „ полуда “ от личния й външен министър Борис Джонсън , който съобщи, че ще бъде прекомерно бюрократична и ще ограничи способността на Англия да прави покупко-продажби отвън Европейски Съюз.

„ Това е един изцяло неизследван вид, който ще направи доста, доста мъчно сключването а търговски покупко-продажби “, съобщи той в изявление за в. Daily Mail. По думите му, в случай че стартира да се ползва проекта за митническо партньорство, Англия ще бъде с една „ налудничава система “, при която в последна сметка ще се окаже, че страната " събира митата от името на Европейски Съюз на английската граница “.

Служителите на Европейски Съюз отхвърлят концепциите като неприложими и доста производители се тормозят, че няма да има никаква митническа договорка, поставяйки веригите за доставки, на които те разчитат, под сериозен риск.

Широкият свят

Поддръжниците на Brexit от дълго време настояват, че намаляващият дял на английския експорт за Европейски Съюз - от 54% през 2000 година на 43% през 2016 година - демонстрира за какво би трябвало да се дава приоритет на търговски покупко-продажби със страни като Индия, Китай или Съединени американски щати.

През 2014 година 69% от английския експорт за Европейски Съюз са артикули или услуги, употребявани в снабдителните вериги, по отношение на 61% през 2000 година, съгласно данните на Institute for Fiscal Studies.

Разбира се, Brexit има някои преимущества за английските компании. Според Ридярд спадът в цената на паунда е подкрепил продажбите на Produmax в чужбина, увеличавайки в допълнение средствата за вложения в автоматизация.

В същото време повече английски компании имат намерение да пренасочат производството към Англия от Европейски Съюз, в сравнение с тези, които възнамеряват да влагат в блока, се споделя в изследване, представено от Ройтерс.

Но работодателите споделят, че най-големият проблем за английските компании, когато става въпрос за работа с Европейски Съюз, е несигурността. Проучване на мениджъри от веригата за доставки, оповестено през март от Chartered Institute of Procurement and Supply, демонстрира, че близо една четвърт от английските компании с снабдители в Европейски Съюз се пробват да обезпечат контракти и след март 2019 година

За да се защищити от вероятни бариери за работа в Европейски Съюз, Ридярд поглежда към английския петролен и газов бранш, като неотдавна посетила събитие за петролния бранш в Абърдийн и се върнала с евентуални клиенти. Но за разлика от авиацията, където договорите могат да бъдат в действие в продължение на 10 години, работата е нефтения и газовия бранш нормално е краткосрочна и прогнозите на бранша са по-слаби.

Boeing счита, че авиационният пазар за пътнически и товарни транспорти ще бъде на стойност 6 трлн. $ през идващите 20 години. „ Да не можеш да участваш в това като нация е разочароващо “, споделя Ридярд.
 
По публикацията работи: Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР